Vieraat

Ulkomaiset vieraat

1222619993_val
Armand Amar ⒸEric Valli

Armand Amar, säveltäjä, HUMAN
Armand Amar on palkittu ranskalainen säveltäjä, joka varttui Marokossa. Hän aloitti musiikillisen uransa soittamalla käsirumpuja, kuten congarumpua ja tablaa. 1970-luvulla Amar kiinnostui nykytanssista ja hän on tehnyt paljon produktioita eri koreografien kanssa. Hänen musiikilliset työnsä keskittyvät tulkitsemaan itämaista musiikkia. Armand Amar on säveltänyt laajan tuotannon elokuvan ja tv:n parissa. Hänet on palkittu muun muassa sävellyksestään elokuvaan Home.

tal Barda headshot
Tal Barda

Tal Barda, ohjaaja, The Wonderful Kingdom of Papa Alaev
Tal Barda on Israelilainen ohjaaja ja tuottaja. Hän on opiskellut elokuva- ja televisioalaa Tel Avivin yliopistossa ja valmistunut myös Ranskan Le Mirail yliopistosta. Barda on ohjannut kaksi elokuvaa, The Wonderful Kingdom of Papa Aleavin ja A Heartbeat Awayn. Hänen viimeisin ohjauksensa kertoo melkein 80-vuotiaasta muusikosta, Allo “Papa” Alaevista. 


Yann Arthus-Bertrand, ohjaaja, HUMAN
Yann Arthus-Bertrand on ranskalainen valokuvaaja ja toimittaja. Ennen laajamittaista uraansa hän toimi Ranskassa luonnonpuiston johtajana. Arthus-Bertrand on kuuluista erityisesti ilmakuvistaan, joilla hän herättää katsojassa kiinnostuksen luontoon. Kuuluisimpia hänen näyttelyistään on Maa ilmasta, joka nähtiin Helsingin Lasipalatsissa vuonna 2005. Valokuvien pohjalta on tehty myös samanniminen televisio-ohjelma. Vuodesta 2004 lähtien Yann Arthus-Bertrand on tehnyt myös dokumenttielokuvia, joiden tarkastelukohteena ovat ympäristö- ja ihmisoikeuskysymykset.

Y.Arthus_B._ ©_A. MiquelYann Arthus Bertrand, ©A.Miquel

2004: Earth from Above
2009: Home
2010: Paris, view from above
2012: Planet Ocean
2013: Metz and the Messin pays, view from above
2014: Switzerland from above
2015 : Terra
2015 : Algeria from above
2015: HUMAN

CraigAtkinson_Headshot
Craig Atkinson

Craig Atkinson, ohjaaja, Do Not Resist

Atkinson on monipuolinen dokumentaristi. Hän on merkittävä tuottaja, toimittaja ja 
kuvaaja. Viimeisin hänen kuvaamansa dokumentti on Norman Learin: Just Another Version of You. Craig on myös tuottaja. Do Not Resist on Atkinsonin esikoisohjaus.

 

 

Matthew D’arcy, ohjaaja, Storyboard P., a Stranger in Sweden

Carolin Genreith, ohjaaja, Happy
Carolin Genreith on palkittu saksalainen ohjaaja ja kirjailija, jonka esikoiselokuva Dancing With Belly, valmistui vuonna 2013. Hän opiskeli tv-journalismia Berliinissä ja työskenteli elokuva- ja televisioyhtiössä apulaisohjaajana ja kirjailijana.

CarolinGenreith-(c)IngoStahl
Carolin Genreith ©Ingo Stahl


Laura Hartrick, tuottaja, Do Not Resist

Laura Hartrick aloitti uransa työskentelemällä tuotantoassistenttina Detropia-dokumentin parissa vuonna 2011. Tämän jälkeen hän työskenteli Alex Gibneyn Jigsaw Production -yhtiössä tuottajana. Hartrick on toiminut myös apulaisohjaajana Jason De Silvan voittoa tavoittelemattomassa yhdistyksessä, AXS Labissa. Organisaatio on omistautunut kertomaan vammaisuudesta käyttäen hyväksi uusia medioita ja dokumenttielokuvaa. Lisäksi Hartrick on perustajajäsen Vanish Films -tuotantoyhtiössä.

Heddy Honigmann, ohjaaja, Masterclass-luennoija
Heddy Honigmann on perulaissyntyinen hollantilaisohjaaja, joka tunnetaan erityisesti kiinnostavista henkilövalinnoista ja kyvystä päästä lähelle henkilöhahmojaan. Honigmann on palkittu mm. IDFA:n Living Legend -palkinnolla sekä viimeksi arvostetulla Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs -palkinnolla.

Heddy Honigmann Documentaire en filmmaker
Heddy Honigmann 

Filmografia
2014 Around the World in 50 Concerts
2008 Oblivion
2006/II Forever
2004 Privé
2004 Give Me Your Hand
2002 Good Husband, Dear Son
1999 Crazy
1998 De juiste maat
1998 2 minuten stilte a.u.b.
1998 The Underground Orchestra
1995 Goodbye
1994 Metal and Melancholy
1988 Mindshadows
1985 De deur van het huis

Olivier Jourdain, ohjaaja, Sacred Water
Olivier Jourdain on erityisesti Afrikan mantereesta kiinnostunut belgialainen ohjaaja. Hän on opiskellut viestintää Brysselissä, antropologiaa Leuvenissa ja elokuvantekoa Lontoossa. Viimeisten viidentoista vuoden aikana hän on matkustanut ympäri Afrikkaa. Jourdain kertoo rakastavansa matkustelua ja elokuvantekoa. Hän on kiinnostunut niin leikkaamisesta, ohjaamisesta kuin kuvaamisesta.

OJourdain
Olivier Jourdain

Filmografia
2016 Sacred Water
2013 Kinshasa Mboka te
2011 1001 days
2009 Ponaekhali

 

 

 

Michal Marczak, ohjaaja, All These Sleepless Nights
Michal Marczak on puolalainen ohjaaja ja kuvaaja. Hän on opiskellut elokuvaa Kaliforniassa ja valmistunut Poznan taideakatemiasta. Marczak työskentelee niin täysimittaisten elokuvien parissa kuin myös kaupallisissa projekteissa. Molemmissa kategorioissa hän on saanut tunnustusta palkintojen muodossa. All These Sleepless Nights sai Sundance Film festivaaleilla parhaan ohjaajan palkinnon.

Michal+Marczak+02Michał Marczak

Filmografia
2016 All These Sleepless Nights
2012 Fuck for Forest
2010 At the Edge of Russia

Margreth Olin, ohjaaja, Doing Good
Margreth Olin on palkittu norjalainen elokuvaohjaaja, tuottaja ja käsikirjoittaja. Hän teki ensimmäisen elokuvansa I kjærleikens hus dokumentaatio-ohjaajan päättötyönä. Läpimurron ohjaajana Olin teki vuonna 2002 elokuvalla Kroppen Min (minun vartaloni), joka keräsi laajasti palkintoja. Hän ottaa kantaa poliittisiin asioihin myös elokuvien ulkopuolella ja vuonna 2008 norjalainen viikkolehti, Ny Tid, valitsi hänet vuoden norjalaiseksi.

margreth_olin
Margreth Olin

Filmografia
2017 Barndom
2016 Doing Good
2014 Cathedrals of Culture
2012 Nowhere Home
2009 Enkeli
2006/II Lullaby
2004 Raw Youth
2003 Minun vartaloni
2000 Gluttony
2000 The 7 Deadly Sins
1998 The House of Angels
1995 I kjærleikens hus

Fred Peabody, ohjaaja, All Governments Lie: Truth, Deception and the Spirit of I.F. Stone
Fred Peabody on Emmy-palkittu journalisti ja elokuvantekijä. Hän on saanut tunnustusta ollessaan seitsemän vuotta CBC:llä mm. tuottaja-ohjaajana The Fift Estetate -sarjassa. Hän on tuottanut Perfect Illusions -dokumentin, joka kertoo nuorten naisten syömishäiriöistä. Hänet tunnetaan myös pitkästä urastaan eri tv-sarjojen tuottajana, käsikirjoittaja ja ohjaajana. Neljä vuotta sitten Peabody halusi irtautua itsenäiseksi tuottajaksi. Freelancerina hän päätyi ohjaaman elokuvan All Goverments Lie.

Director_FredPeabody headshot
Fred Peabody

Filmografia
2016 All Governments Lie: Truth, Deception, and the Spirit of I.F. Stone
2009 Solved
2007 Murder by the Book
2006 America’s Most Wanted: America Fights Back
2001-2005 Modern Marvels
2003 Living Dangerously
2000 Route 66: Main Street America
2000 Behind the Music
1990-1998 20/20
1997 Primetime
1986 The Fifth Estate

Noam Pinchas, ohjaaja, The Wonderful Kingdom of Papa Alaev

HeadShot Director Noam Pinchas
Noam Pinchas

Noam Pinchas on Israelissa syntynyt ja kasvanut elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja. Hän opiskeli Bostonissa Yhdysvalloissa viestintää. Pinchas työskenteli pitkään kokeneena äänisuunnittelijana, kunnes hän päätti tehdä käännöksen elämässään. Hän matkusti Intiaan puoleksi vuodeksi ja tuli takaisin esikoisohjauksensa, Hummus Curryn kanssa. Pinchas etsii jatkuvasti uusia aiheita elokuvilleen, ja keskittyy karismaattisiin, mielenkiintoisiin ja hauskoihin henkilöhahmoihin.

Filmografia
2016 The Wonderful Kingdom of Papa Alaev
2015 A Heartbeat Away
2012 The Optimist and the Buddhist
2010 I Saw Giraffes in India
2006 Hummus Curry  

Pieter-Jan De Pue, ohjaaja, The Land of the Enlightened

20141124 Gent Belgie: Pieter-Jan De Pue, filmregisseur. Copyright Bart Dewaele
Pieter-Jan De Pue. ©Bart Dewaele

Belgialainen valokuvaaja ja elokuvaohjaaja, Pieter-Jan De Pue, opiskeli humanismia ja yhteiskuntatieteitä yliopistossa. Pian valmistumisensa jälkeen hän lähti kuvajournalistiksi Palestiinaan. Vuonna 2002 De Pue aloitti audiovisuaalisten taiteiden opinnot Brysselin RITSissä. Tänä aikana hän dokumentoi Amazonia Kolumbiasta käsin. RITSistä valmistumisen jälkeen hän on kuvannut muun muassa mainoksia ja toiminut Afganistanissa valokuvaajana. Hänen ensimmäinen dokumenttielokuvansa, The Land of the Enlightened, on palkittu Sundancen elokuvajuhlilla.

Piotr Stasik, ohjaaja, 21 x New York
Piotr Stasik on puolalainen ohjaaja ja kulttuurituottaja. Hän kasvoi maaseudulla 200:n kilometrin päässä Varsovasta. Idyllinen maaseutu antoi hänelle aikaa haaveilla ja kuvitella. Hän kiinnostui jo nuorena elokuvasta. Stasik ei koskaan hakenut elokuvakouluun huonon itsetunnon ja alan elitistisen leiman takia. Monta vuotta myöhemmin hän hakeutui dokumentaarisen elokuvan kurssille. Nykyään hän elää liikkuvaa elämää ja siirtyy projektista ja maasta toiseen. Stasikin mukaan ihmisiä on helpompi lähestyä vieraana. Silloin on mahdollista kysyä mitä vain ja siirtyä nopeasti ihmisten ja paikkojen ytimeen.

Filmografia:
2016 21 X New York
2013 A Diary of a Journey
2013 Nie dla kazdego
2011 Koniec lata
2009 Andrzej Wajda: Let’s Shoot!
2008 Above the Pavements
2006 7 x Moscow
2005 One by One

Peter Raymont, tuottaja, All Governments Lie: Truth, Deception and the Spirit of I.F. Stone
Peter Raymont on kanadalainen elokuvantekijä ja tuottaja, sekä White Pine Pictures -tuotantoyhtiön puheenjohtaja. 1970-luvulta lähtien hän on tuottanut ja ohjannut lukuisia elokuvia. Raymont aloitti Kanadan kansallisessa elokuvayhtiössä. Hän valmistui vuonna 1971 taideaineiden maisteriksi pääaineenaan politiikan tutkimus ja elokuva. Myöhemmin hän jatkoi opiskelujaan Canadian Film Centerissa, Ontariossa. Raymont on ollut perustamassa Canadian Independent Film Caucus -organisaatiota, joka nykyään tunnetaan nimellä The Documentary Organization of Canada. Hän on voittanut elokuvillaan lukuisia palkintoja.

Paul S. Refsdal, ohjaaja, Dugma – The Button
refsdal
Paul Refsdal on norjalainen freelance-journalisti, joka on keskittynyt urallaan sodan dokumentoimiseen. Hän on tehnyt työtä sota-alueilla viimeiset 26 vuotta. Refsdalilla itsellään on sotilastausta: hän valmistui Norjan maanpuolustusopistosta 19-vuotiaana. Vuotta myöhemmin hän lähti Afganistaniin ja osallistui taisteluihin Neuvostoliittoa vastaan. Myöhemmin Refsdal toiminut muun muassa Burmassa, Sri Lankassa, Nicaraguassa ja Kosovossa. Hän on tehnyt kokemuksistaan talibanien parissa dokumenttielokuvan Taliban: Behind the Mask.

 

Kotimaiset vieraat

Reetta Aalto
Reetta Aalto on Helsingissä asuva elokuvantekijä, joka kirjoittaa ja ohjaa sekä fiktiota että dokumenttielokuvia. Hänen tuotantoonsa kuuluu muun muassa internetissä hitiksi noussut animaatio Pillua aloittelijoille, Prix Europa -ehdokkuuden saanut minisarja Paradise, palkitut lyhytelokuvat Girls’ Night ja Elää, olla olemassa sekä dokumenttielokuva Guardian Angel

Filmografia
2016 Tapaus Grey Violet
2015 Mersusta seuraava
2015 Pillua aloittelijoille
2012 Itsenäisyyspäivä
2012/IV Bittersweet
2010 Paratiisi
2010 Marja-Sisko
2008 Girls’ Night
2007 Elää, olla olemassa
2003 Welcome to the Day 6 of the Iraq War

Anu Kuivalainen
Kansainvälisesti palkittu helsinkiläinen elokuvaohjaaja, Anu Kuivalainen aloitti uransa valokuvaajana. Elokuvia hän on tehnyt jo parikymmentä vuotta, ja voittanut muun muassa Tampereen elokuvajuhlien kotimaisen sarjan kahdesti. Kuivalainen on voittanut myös erikois-Jussin elokuvallaan Orpojen joulu. Viime vuodet hän on toiminut freelancerina ja opettanut dokumenttielokuvaa Aalto-yliopiston elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitos ELO:ssa.

Eila Ranta
Eila Rannan (ent. Wernig) tukemana moni nuori tekijä on päässyt elokuva-alalle. Ranta aloitti vasta perustetussa YLE TV1 yhteistuotannoissa vuonna 1990, ja jatkoi osaston päällikkönä eläkkeelle jäämiseen saakka vuonna 2003. Hänen aikansa tuottajana edusti suomalaisen dokumenttielokuvan kansainvälisen kukoistuksen ensimmäistä aaltoa. DocPointin vuoden 2017 Apollo-palkinto myönnetään Eila Rannalle hänen merkittävästä työstään suomalaisen dokumenttielokuvan edistäjänä.

Elli Toivoniemi
Elli Toivoniemi on helsinkiläinen elokuvatuottaja-ohjaaja sekä Tuffi Filmsin päätuottaja, osaomistaja sekä perustaja. Toivoniemi on tuottanut useita kansainvälisesti palkittuja ja levitettyjä lyhytelokuvia, dokumenttielokuvia sekä kaksi pitkää näytelmäelokuvaa. Toivoniemen tuottamiin elokuviin kuuluu mm. OSCAR-ehdokas lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa? (ohj. Selma Vilhunen), Sundancessa parhaan ulkomaisen lyhytfiktion palkinnon voittanut Treffit (ohj. Jenni Toivoniemi) sekä Chicagossa ja Luxorissa palkittu, seitsemän Jussi-ehdokkuutta ja parhaan pohjoismaisen elokuvan ehdokkuuden saanut pitkä näytelmäelokuva Hyvä poika (ohj. Zaida Bergroth).

John Webster
John Webster on suomalainen dokumenttielokuvaohjaaja. Hänet tunnetaan etenkin 1990-luvun alun Suomea kuvaavasta dokumentistaan Pölynimurikauppiaat (1993) sekä elokuvasta Katastrofin aineksia (2008), joka kertoi ohjaajan yrityksistä elää vuosi kokonaan ilman muovia ja öljyä. Ympäristökysymyksiä käsitellään henkilökohtaiseen sävyyn myös hänen uudessa elokuvassaan Tulevilla rannoilla. Webster valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen osastolta 1996. Hänen vanhempansa ovat suomeen englannista muuttaneita opettajia.

LYB_stills-52
Kuva elokuvasta Tulevilla rannoilla

 

 

 

 

 

 

 

Filmografia
Tulevilla rannoilla 2016
Katastrofin aineksia 2008
Hiihtäjät 2006
Isolinnankatu 2004
Sen edestään löytää 2004
Valon ja varjon huoneet 2000
Väliasema Helsinki 1996
Tissit ja tango 1994
Pölynimurikauppiaat 1993

Elina Hirvonen
Elina Hirvonen on suomalainen kirjailija, toimittaja ja dokumenttielokuvaohjaaja. Hirvosen esikoisromaani Että hän muistaisi saman (2005) oli ehdolla Finlandia-palkinnon ja Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Hirvonen on työskennellyt toimittajana ja tuottajana, Ylioppilaslehden ja Vihreän Langan kolumnistina sekä Tulvan päätoimittajana. Vuonna 2007 ilmestyi Hirvosen lyhytdokumentti Paratiisi – kolme matkaa tässä maailmassa, joka käsittelee siirtolaisuutta Afrikasta Eurooppaan. DocPointin avajaiselokuvana nähtävä Kiehumispiste on Hirvosen ensimmäinen pitkä dokumenttielokuva.